Házi hangya

Házi hangya

Házi hangya

Élelemszerzés céljából különösen ősszel és tavasszal főleg a kertes házakban fordul elő.

Elsősorban a szabadban, a ház mellett a földben fészkel, de bolyát korhadt fában, földbe helyezett farönkök alatt és falrepedésekben is kialakítja, amelyben egy anya és több ezer dolgozó van

Mindenevő, szabadban főleg a levéltetvek nedvét fogyasztja, a lakásban azonban bármely élelmiszerrel táplálkozhat. A száraz, meleg helyeket kedveli.
Aktívan terjed, a lakásba bevándorol, de be is hurcolható (pl. cserepes növénnyel).

Irtáshoz a különböző házi praktikák(pl: sütőporos) állítólag működnek, de a lakossági szerek: felületkezelő aeroszol palack, a rovarirtó permet, a mérgezett csalétek és a porozás alkalmazható.

Mi gyomorméreggel, vagy permetezéssel tudjuk őket likvidálni.

Csótány

Csótány

Csótány

Sötétben illetve éjszaka keres táplálékot, bármilyen, növényi vagy állati eredetű táplálékot elfogyaszt, ezek hiányában pedig akár a papírt, textíliát is. Folyadékigénye jelentős. Az optimális hőmérséklet számára 20-29°C közötti, de ha víz folyamatosan a rendelkezésére áll, akkor ennél melegebb környezetet is elvisel. Legjellemzőbben az épületek földszintjén, azon belül is a padló szintjéhez közel, valamint a csatornahálózatban fordul elő.

Különböző kórokozók mechanikai vektora, közvetlen érintésükkor bőrkiütés jelentkezhet, ürülékük, váladékuk, kültakarójuk törmeléke allergiát válthat ki.

A csótányok irtását nem javasoljuk házilag megpróbálni. A lakossági szerek általában gyengék ezen kártevő irtására. Ha csótányt észlel hívjon szakembert.

Irtásukhoz zselés technológiát alkalmazunk, esetleg permetezünk, az ingatlan és a fertőzöttség paramétereit szemelőt tartva. A megelőzés mindig olcsóbb.

Bolha

Bolha

Bolha

A fajok többsége emlősökön, a többi madarakon élősködik. Annak ellenére, hogy egyes gazdafajoknak (pl. ember, kutya, macska) ismertek a „saját” bolhafajai (Pulex irritans, Ctenocephalides canis, Ct. felis) a bolhák gazdafajlagossága általában nem szoros. Napjainkban az ember környezetében legtöbbször a macskabolha (Ct. felis) fordul elő, amely tehát kutyán és emberen is képes vért szívni.

Köz- és állategészségügyi szempontból egyaránt jelentősek. Az ember és állatok nyugtalanítása és vérük szívása mellett jellegzetes klinikai tünetekben jelentkező allergiás bőrreakciót, ún. bolhaekcémát (amely jelentkezhet embernél, kutyánál, macskánál) idézhetnek elő a gazdaszervezetben. Számos kórokozó (pl. Yersinia pestis, Pasteurella tularensis, P. pseudotuberculosis, Dipylidium canis) terjesztőiként is fontos szerepet játszanak. Járványügyi jelentősége elsősorban a többgazdás fajoknak van; pl. trópusi patkánybolha (Xenopsylla cheopis), emberbolha (Pulex irritans).

Házi légy

Házi légy

Házi légy 

Kozmopolita faj, az ember környezetében mindenütt megtalálható, ahol van számára alkalmas tenyészőhely.

Kórokozók mechanikai vektoraként lehet jelentős, mivel számos emberi és állati megbetegedés kórokozóját képes átvinni. Ennek fő módozatai:
     1. mechanikai átvitel a kültakarón - főleg a lábak végén lévő páros tapadókorongokhoz (pulvillus) kötődnek könnyen a vírusok, baktériumok és protozoák, de a testfelületre is tapadhatnak kisebb részecskék, nagyfokú viszkozitásuk miatt elsősorban a sertés-, baromfi- stb. trágya részecskéi.
    2. ürülékkel - a légy tápcsatornáján fertőzőképességük megtartásával haladnak át bizonyos kórokozók.
    3. regurgitációval - a légy által a szilárd táplálék elfolyósítása céljából kijuttatott "hányadékkal" a tápcsatornájában lévő patogének kerülhetnek az élelmiszerre.
Tömeges előfordulása nyugtalanítja az állatokat és az embert.

A legyeket riasztani nem tudjuk, folyamatosan csukott ajtó, ablak, jól kivitelezett szúnyogháló kívül tarthatja otthonunkból. Mérgezett csalétkekkel, esetleg csapdákkal, ragacsokkal ritkítani tudjuk, de teljesen megszüntetni, még professzionális módszerekkel is lehetetlen.

Ágyi poloska

Ágyi poloska

Ágyi poloska

Főként az emberi kültakarón élősködő vérszívó, de denevérek, házi szárnyasok, galambok és egyéb madarak ektoparazitájaként is ismert.

Kozmopolita faj, az ember környezetében mindenütt megtalálható, ahol van számára alkalmas tenyészőhely.

Nyálmirigyének véralvadásgátló, értágító és viszketést kiváltó anyagokat tartalmazó váladéka az emberi szervezetbe jutva bőrizgalmat, duzzanatot és gyulladást okoz. A fájdalmatlan szúrás az alvó embert legtöbbször a takaróval nem fedett testrészeken (pl. nyakon, vállon, felkaron, csukló-, könyök-, lábszár- és bokatájékon) éri. A csípést kis piros folt jelzi, a fájdalom és a viszketés csak órák múlva jelentkezik. Érzékeny személyeknél a csípés erős viszkető és égő érzést vált ki, és hólyagok is kialakulhatnak, csalánkiütés-szerű tünetek kíséretében.
A viszketés és a vakarózás gátolja a pihenést, ennek következtében a nyugodt alvást, így fáradtságot, szellemi és fizikai leromlást okoz, valamint csökkenti az ember ellenálló- és munkaképességét.
Ürülékének allergizáló hatása egyértelműen igazolt, a rovarok jellegzetes szaga pedig kifejezetten kellemetlen, zavaró lehet.
Laboratóriumi körülmények között több fertőző betegség (pl. Leishmania fajok, hepatitis-B) terjesztésére képes, azonban természetes populációi nem közvetítenek kórokozókat, így járványügyi jelentősége gyakorlatilag elhanyagolható.

A tapasztalatok szerint, a házi irtások a végére drágábbak mint a szakvállalkozások árai és a próbálkozások ellenére a poloskák még mindig ott lesznek a lakásban.

Az ágyi poloska irtását kizárólag tapasztalt szakember képes jól kivitelezni, rengeteg apróságra kell odafigyelni és még így sem sikerül mindig elsőre, a lakossági szerek általában gyengék ezen kártevők ellen. 

Kullancs

Kullancs

Kullancs

Fűfélék, cserjék levelein várakozva, a gazda különböző anyagait (CO2, vajsav, hő, pára) érzékeli a tapogatóival és az első pár lábon lévő Haller-féle szervvel. Emberen általában a könyök- hónalj- és térdhajlatban, valamint a deréktájon táplálkozik, és szájszervével rögzíti magát a sebben.
A nedves mikroklímát igényli, főleg hajnalban, és az esti órákban keres táplálékforrást.
Elsősorban április-május-júniusban és szeptemberben aktív.

Jellemzően a lombhullató erdők aljnövényzetben gazdag szegélyein fordul elő.

Humán szempontból kiemelt járványügyi jelentőséggel bír, mint a Lyme-kór és a kullancsencephalitis vektora. Ezek mellett egyéb kórokozókat is közvetít állatokon és emberen.

A kullancsok irtására jelenleg hazánkban nincs legális irtószer, régebben rovarirtó szerrel 1,5 méter magasságig kellet permetezni a növényzetet, hogy a kullancsok elpusztuljanak. A természetbe járáskor használjunk riasztószereket.

Darázs

Darázs

Darázs

Legtöbbjük társas állat, kolóniáik fajonként a társas viselkedés és életmód kialakulásának különböző fázisait mutatják. Fullánkjuk és mérgük van.

Fészkeiket faodvakban, földi lyukakban, vagy akár épületekben (pl. padláson) építik
Kozmopolita faj, az ember környezetében mindenütt megtalálható, ahol van számára alkalmas tenyészőhely.

 A darázscsalád igen mozgalmas életet él napközben, de szürkületkor behúzódnak a fészekbe, és ott éjszakáznak. Az embert is megtámadhatják, ha veszélyeztetve érzik magukat általa. Ha megpróbáljuk elkergetni; hadonászunk, csak rontunk a helyzeten. A legveszélyesebb hazai rovarfaj a lódarázs (Vespa crabro), fészkének megbolygatására a kolónia életveszélyes támadással reagál.

Nem minden darázs él társadalomban, vannak ugyanis magányos darazsak. Ők termetre kisebbek, mint közösségi társaik, és fészküket elsősorban növények száraiban alakítják ki.

A darazsak irtására a gazdaboltokban kapható, messzire elfújni képes aeroszolok alkalmasak szoktak lenni, az esti vagy a kora reggeli órákban kell a fészket befújni, mivel ilyenkor az összes darázs a fészekben található.

Azokban az esetekben, ha Ön allergiás a darázscsípésre, vagy a fészek túl nagy, esetleg nehezen hozzáférhető helyen található, hívjon szakembert. A darázsirtásoknál előfordulhat, hogy bontani is szükséges, a helyreállítás nem tudjuk vállalni, ilyenkor fontos az irtást követően a helyreállításhoz szakembert hívni.


A fentiekben látott professzionális, modern technológiáink reméljük meggyőzték a felkészültségünkről és a hozzáértésünkről, kérdésére szívesen válaszolunk, gépeinket a telephelyünkön bármikor megtekintheti


További szolgáltatások

Szúnyog gyérítés
Szúnyog gyérítés
Rágcsálóirtás
Rágcsálóirtás
Terménygázosítás
Terménygázosítás
Galambriasztás
Galambriasztás

Kapcsolat

Cím

Noxious Kft.
Paksi u. 8.
7020. Dunaföldvár


Elérhetőségek

Email: info@noxious.hu
Telefon: +36/30/266-7588

Linkek
  • noxious.hu